Onderzoek Eet.nu over beoordelingen restaurant kortingacties

De website Eet.nu heeft een interessant onderzoek gedaan naar de tevredenheid van verschillende kortingacties en dagaanbiedingen bij restaurant bezoekers. In het onderzoek hebben ze het effect bekeken van kortingsacties op de recensies. Het effect hiervan was te meten voor Groupon, WowDeal, Social Deal, VakantieVeilingen.nl, Sweetdeal en de Restaurantweek, voor Marktplaats aanbiedingen, GroupDeal, Dinerdeal en anderen waren te weinig gegevens voorhanden.

Onderstaande grafiek laat zien bij de kortingsactie websites zoals Social Deal en Groupon de waardering voor het restaurant altijd lager uitvalt dan het restaurant gemiddelde maar dat dit voor een actie als de Restaurant week niet het geval is.

restaurant_korting

Ook blijkt uit het onderzoek dat de restaurants die meedoen aan een kortingsactie vóór de actie al een lager cijfer hebben dan het Eet.nu gemiddelde. Hierdoor ontstaat volgens Eet.nu een vicieuze cirkel van onder gemiddelde restaurants die door kortingsacties slechtere recensies krijgen.

Interessant is ook deze 2e grafiek die laat zien dat het publiek negatiever is over alle elementen van het restaurant. Dit is opmerkelijk aangezien je niet zou verwachten dat tijdens een kortingsactie de beoordeling van de sfeer omlaag zou gaan, en al helemaal niet de prijs/kwaliteit verhouding aangezien men minder betaald aangezien het om een aanbieding gaat. Je zou kunnen concluderen dan, voor een nog verder te onderzoeken reden, de gebruikers van kortingsacties door de band genomen kritischer zijn. Interessant zou wellicht zijn om te kijken of het prijspunt van een aanbieding nog meer inzicht geeft in waar en waarom dit zo is.

restaurant_korting_2

De conclusie van Eet.nu dat kortingsacties meestal slecht uitpakken voor zowel de restaurateur als de bezoeker onderschrijft AlltheDeals.nl niet aangezien we hier louter de meningen van de bezoekers meten en niet de ervaring van het betreffende restaurant. Wel zijn we het eens met het statement dat het imago van het restaurant geschaad kan worden door een kortingsactie en dat men hier zich goed van bewust moet zijn.

AlltheDeals.nl

About The Author